قهوه یکی از مهم ترین محصولات تجاری در جهان است که به طور قابل توجهی در جهان تولید می شود و از معیشت میلیون ها نفر در سراسر جهان حمایت می کند. در طول این چند سال ، تقاضا برای قهوه به طور مداوم افزایش یافته است که منجر به گسترش تولید و صادرات بی نظیر قهوه شده است.
131 گونه قهوه وجود دارد که توسط علم شناخته شده است که دو گونه آن به طور گسترده و در مقیاس جهانی کشت می شود: Coffea arabica (با نام تجاری عربیکا arabica شناخته می شود) و Coffea canephora (با نام تجاری روبوستا robusta) .
تا همین اواخر، قهوه عربیکا به دلیل ترجیح کیفیت طعمش، بر بیشتر بازار قهوه حکومت می کرد، اما عواملی از جمله افزایش تقاضا برای قهوه، منجر به گسترش تولید قهوه روبوستا شده است، زیرا این گونه به شرایط رشد و نگهداری کمتری نیاز دارد و دارای سطح معینی از مقاومت در برابر آفات و بیماری هاست .
در حال حاضر، تقریباً 60 الی 70 درصد از قهوه تولید و عرضه شده در جهان از گیاهان عربیکا و بقیه از گیاهان روبوستا تهیه می شود.در این مقاله به طور کلی، به بررسی قهوه روبوستا و انواع قهوه روبوستا و اطلاعات دیگر مربوط به آن می پردازیم .
قهوه روبوستا چیست
طعم و عطر قهوه روبوستا
قهوه روبوستا، دارای چربی و قند کمتر نسبت به عربیکا و با طعمی تند و قوی تر، تجربهای متفاوت از قهوه را ارائه میدهد. عطر و طعم قهوه روبوستا غنی و کمی خاکی است، گاهی اوقات با نتهایی از غلات یا دانههای کاکائو همراه است. مزه قهوه روبوستا نیز اغلب یادآور بادام زمینی است. مانند قهوه عربیکا، طعم و مزه آن نیز تا حد زیادی علاوه بر منطقه رشد مبدا ، به رست دانه نیز بستگی دارد.
قهوه روبوستا دارای میزان کافئین بالاتری نسبت به عربیکاست که به تلخی بیشتری منجر میشود، اما این تلخی را میتوان به خوبی با شیر یا شکر یا افزودنیهای شیرین کننده متعادل کرد. میزان کافئین در دانه های روبوستا ۱٫۷ تا ۴ درصد است که این درصد کافئین نسبت به دانه عربیکا تقریبا دو برابر میباشد..
این قهوه اغلب در ترکیبات نوشیدنی اسپرسو استفاده میشود. روبوستا، با بدنهای سنگین و احساس دهانی قوی، انتخابی عالی برای اشحاصی است که به دنبال تجربهای متفاوت و بیشتر تحریکآمیز از نوشیدنی قهوه هستند.
مناطق رشد قهوه روبوستا
روبوستا به شیوه ای مشابه به عربیکا کشت می شود و با تراکم کمتری (1000 تا 3000 بوته در هکتار) کاشته می شود. مناطق اصلی رشد قهوه روبوستا بر اساس حجم تولید به ترتیب عبارتند از : ویتنام ، برزیل ، اندونزی ، هند ، ساحل عاج ، اوگاندا ، مالزی ، تایلند ، کامرون ، توگو .
مزارع قهوه روبوستا از نظر ژنتیکی یکنواخت نیستند. در نتیجه، بسیاری از کشاورزان کشت روبوستا ، آگاهی کمی از گونهها یا گونههای فرعی قهوه خود دارند. این یکی از دلایلی است که به طور محاوره ای، C. canephora (کانفورا) به سادگی و سهوا “روبوستا” نامیده می شود. همه انواع روبوستا نمی توانند با موفقیت در یک منطقه رشد کنند . سازگاری متقابل انواع روبوستا از نظر ژنتیکی کنترل می شود.
برخی از گونه های گیاه روبوستا قادر به بارور کردن یکدیگر نیستند . تاکنون تحقیقات در مورد ترکیبات بهینه زیرگروه های گونه روبوستا در تولید کمیاب بوده است، اما یکی از ملاحظات کلیدی گلدهی همزمان است. دامنه تنوع ژنتیکی در قهوه روبوستا بسیار بیشتر از قهوه عربیکاست.
کشورهای تولید کننده قهوه روبوستا
انواع قهوه روبوستا
بهترین قهوه روبوستا از کدام کشور است
شیوه رست قهوه روبوستا
رست کردن قهوه روبوستا، همانند دیگر انواع قهوه، شامل گرم کردن دانههای قهوه تا زمانی است که رنگ و طعم مورد نظر به دست آید. در اینجا چند نکته درباره روش رست قهوه روبوستا آورده شده است:
- دما و زمان: روبوستا معمولاً در دمای بین ۲۳۰ تا ۲۴۰ درجه سانتیگراد رست میشود. زمان رست میتواند از حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه متغیر باشد، بسته به درجه رست مورد نظر.
- درجه رست: روبوستا اغلب به درجه رست تیره رسیده میشود تا طعم تلخ طبیعی آن کاهش یابد و طعمهای بیشتری از قهوه آزاد شود.
- کنترل دما: کنترل دقیق دما در طول فرایند رست بسیار مهم است تا از سوختن دانهها جلوگیری شود و تمامی طعمهای قهوه به خوبی بیرون آید.
- خنکسازی: بعد از رسیدن به درجه رست دلخواه، دانهها باید بلافاصله خنک شوند تا فرایند رست توقف یابد و طعم قهوه حفظ شود.
- تازگی: قهوه روبوستا رست شده باید تا حد امکان تازه مصرف شود تا طعم و عطر آن به بهترین شکل حفظ شود.
این نکات به شما کمک میکند تا قهوه روبوستا را به شکلی مطلوب رست کنید و از طعم آن لذت ببرید.